zeeuwsemuziekschool_04.jpg - De Zeeuwse Muziekschool

Muziek is voor iedereen

pnv-zeeuwsemuziekschool_14.jpg - De Zeeuwse Muziekschool

Muziek is voor iedereen

8ft-zeeuwsemuziekschool_13.jpg - De Zeeuwse Muziekschool

Muziek is voor iedereen

a5v-jjaz_2011_004.jpg - De Zeeuwse Muziekschool

Victor Kruis

a4i-victor_1.jpg - De Zeeuwse Muziekschool

Victor Kruis (Bergen op Zoom, 1968), hobo.

Als 9-jarige begon Victor Kruis met muzieklessen op de muziekschool van zijn geboorteplaats Bergen op Zoom, en vanaf dat eerste begin stond zijn keuze vast: hobo.

Aanvankelijk verbaasde die keuze zijn ouders maar hij hield voet bij stuk, hobo en niets anders. Zijn leraren bij de Bergse muziekschool werden René Sneijers en Toon Hendrickx, en al snel bleek Victor veel aanleg te hebben voor dit bijzondere instrument. Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma bezocht hij het Rotterdams Conservatorium waar hij les kreeg van Maarten Karres. Hij behaalde er het diploma Docerend Musicus en schreef zich in bij het Amsterdams Conservatorium voor de opleiding tot Uitvoerend Musicus. Hier was zijn docent de befaamde hoboïst Han de Vries, ook dat diploma werd behaald.

Victor treedt veel op met het Zeeuws Kamerorkest TY, het Zeeuws Orkest, het Randstedelijk Begeleidingsorkest en het Nederlands Theater Orkest. Van dat laatste orkest werd een compleet concert live uitgezonden op de Amerikaanse TV. Op de Nederlandse radio en TV is hij ook regelmatig te horen in het programma “Nederland Zingt”.

Victor speelde vaak samen met beroemde muzikanten: Istvan Markiz, Roland Kieft, Rogier van Otterloo, Johnny Logan, Liesbeth List, Christopher Lee enzovoorts.

Victor Kruis verzorgt al geruime tijd de hobolessen voor de Zeeuwse Muziekschool, hij geeft hier ook les aan kinderen vanaf 6 jaar op de “kinderhobo” waarvoor hij zelf een methode ontwikkelde en schreef.

Victors liefde voor de hobo bleek wel heel duidelijk toen hem gevraagd werd of hij nog andere instrumenten mooi vond. Zijn antwoord luidde: “O jawel, de althobo en de hobo d’ amore….”. De hobo d’ amore is een milder klinkend broertje van de moderne hobo, heel populair in de tijd van Bach. Dat verraadt meteen zijn tweede liefde: de barokmuziek en dan vooral die van Johann Sebastian Bach.

Maar er is nog een derde liefde: vliegen. Victor bouwde eigenhandig een vliegtuig waarmee hij vaak door Europa reist. Bij de Vliegschool Seppe is hij als Safety Manager verantwoordelijk voor de veiligheid. Bach en vliegtuigen, klassiek en modern, deze hoboïst is van alle markten thuis !

Terug naar overzicht